Terug naar overzicht

13 januari 2023

ZonMw interviewt Jeannette Rijks: we hebben weekenden doorgewerkt

Psycholoog en eenzaamheidsdeskundige Jeanette Rijks ontwikkelde Creatief Leven, een cursus voor jongeren en volwassenen die zich eenzaam voelen. Met subsidie van ZonMw en in samenwerking met de AWPG NZH is de cursus nu erkend en opgenomen in de Databank Effectieve sociale interventies bij Movisie.

Jeannette vertelt in het interview met ZonMw over een telefoontje van haar geliefde maar eenzame tante en de machteloosheid die haar destijds bekroop. “Eenzaamheid is één van de grootste problemen in de samenleving”, zegt Jeannette. Zij dook drie jaar lang in de eenzaamheidsliteratuur en met de inzichten die zij opdeed ontwikkelde zij de cursus Creatief Leven.

Veranderingen in het brein

“In essentie werkt de methode aan veranderingen in het brein en leert mensen weer relaties aan te gaan”, legt Jeannette uit. Het diepe gemis dat eenzame mensen ervaren heeft effect op de hersenen en hormoonhuishouding. “Eenzame personen ervaren daardoor niet meer die aangename respons als ze leuke, nieuwe mensen ontmoeten. Ze worden terughoudend om contacten aan te gaan.” In het interview vertelt Jeannette meer hierover en doet zij ook een boekje open over het erkenningstraject en de samenwerking met de AWPG NZH.

Blij met de samenwerking met de AWPG

ZonMw stelde vooraf als eis dat Jeannette samenwerking zocht met kennispartners om het erkenningstraject te doorlopen. Zij klopte daarvoor aan bij de AWPG NZH, en met succes.

Het was een spannende en mooie ervaring, want nu keken externen naar de cursus die ik had ontwikkeld. Die samenwerking is een verrijking geweest.

Aglaia Zedlitz, universitair docent Gezondheids- Medische en Neuropsychologie aan de Universiteit Leiden, schreef de wetenschappelijke onderbouwing, Leanne Reijnen, functionaris gezondheidsbevordering bij de GGD Hollands Midden maakte de beschrijving, en Addi van Bergen, coördinator van de AWPG onderhield het contact met Movisie en stelde de procesevaluatie samen. “Het was een enorm karwei”, aldus Jeannette: “We hebben weekenden en avonden doorgewerkt”.

Ik ben hen heel dankbaar. Zij hebben ervaring om dit soort trajecten te doen. Een gemiddeld mens krijgt dat niet voor elkaar.

Tevreden met het resultaat

Jeanette is achteraf blij dat zij het traject doorlopen heeft. Zij hoopt dat haar erkende interventie bijdraagt aan het inzicht “dat eenzaamheid niet op te lossen is met een gezellig gesprek, maar dat je verstand moet hebben van wat je doet en een goede methode moet volgen.


Meer lezen:

Dit project is mogelijk gemaakt door:

 

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon