Terug naar overzicht

22 mei 2024

Terugblik op het symposium Mentale gezondheid: samen doen!

Op 16 mei organiseerde awpg Lumens in samenwerking met het Trimbos-instituut het regionale symposium Mentale gezondheid: samen doen! in De Broodfabriek in Rijswijk. Op het symposium kwamen 300 bezoekers af met verschillende achtergronden, waaronder ambtenaren, onderwijs-, zorg- en welzijnsprofessionals, studenten, onderzoekers, wethouders en wijkverbinders/sleutelpersonen.

Na de inspirerende opening van het symposium met een gedicht van Zoë van de Kerkhof, Stadsdichter van Leiden, deelden verschillende sprekers hun kennis over mentale gezondheid. Annemarijn Schaap van het Trimbos-instituut sprak over de bouwstenen voor effectief mentaal gezondheidsbeleid en Bernet Elzinga van de Universiteit Leiden lichtte haar onderzoeken naar jongeren met depressie en somberheid toe en de ontwikkeling van de interventie ‘Samen Sterk’. De impact van inwonersinitiatieven werd benadrukt door Yassine Abarkane die over de projecten van Stagehuis Schilderwijk vertelde.

Tijdens het panelgesprek werden vooraf ingestuurde vragen van deelnemers beantwoord door een panel bestaande uit de keynote sprekers, Annette de Boer (directeur publieke gezondheid GGD Haaglanden), Sherida Biswane (wijkverbinder, Café Positief Gezond GGD Haaglanden) en Martijn Oetelmans (studentambtenaar TU Delft). Virgil Ciano sloot het plenaire deel van het symposium af met een aangrijpende dans, speciaal gechoreografeerd voor het thema.

“De rode draad in het gesprek is dat we vooral moeten uitgaan van de positieve aspecten van mentale gezondheid: wat gaat er goed? In het algemeen in de samenleving, maar ook in de hulpverlening.” – Annette de Boer, directeur publieke gezondheid GGD Haaglanden

In de netwerkpauze konden de deelnemers de ‘Ervaringsmarkt: ervaar en doe het samen!’ bezoeken waarin aandacht was voor programma’s zoals Gezonde School op Welbevinden, Positieve Gezondheid, Geweld en een aantal inwonersinitiatieven. In de middag volgden de deelnemers twee workshops gericht op de vijf actielijnen vanuit de landelijke ‘Aanpak Mentale Gezondheid van ons allemaal’: mentaal gezonde maatschappij, buurt, onderwijs, aan het werk en online. Dagvoorzitter Fatima Bouddokar sloot het symposium af, waarna weer een netwerkmoment volgde. De deelnemers vertrokken met nieuwe inspiratie en contacten om samen de mentale gezondheid van de inwoners in de regio te verbeteren.

 

Presentaties

De presentaties van de keynote sprekers en bepaalde workshops zijn beschikbaar.

 

Video

Foto’s

 

 

 

 

Bekijk alle foto’s

 

Mail bij vragen naar contact@awpglumens.nl.

awpg Lumens, waaronder GGD Haaglanden en Hecht GGD Hollands Midden, organiseerde het symposium in samenwerking met Trimbos-instituut.

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon