Terug naar overzicht

19 mei 2024

De IMPLEMENTATIE tool is nu digitaal beschikbaar

Met meer dan 100 strategieën om een innovatie goed in te voeren!

TNO en LUMC hebben een dynamische implementatietool ontwikkeld met meer dan 100 strategieën die organisaties en interventieontwikkelaars kunnen ondersteunen bij het effectief invoeren van innovaties in de publieke gezondheid. In dit nieuwsbericht leest u meer hierover.

Bereik en impact van innovaties vallen vaak tegen.

Effectieve innovaties (richtlijnen, interventies, programma’s) in de publieke gezondheid worden niet altijd benut of toegepast zoals bedoeld. Hierdoor kan de daadwerkelijke impact van een innovatie tegenvallen. Het is belangrijk om te begrijpen welke cruciale factoren bevorderend of belemmerend zijn voor het gebruik van de innovatie, en welke implementatiestrategieën passend zijn voor een succesvolle invoering of uitvoering van een innovatie. Met de MIDI (MeetInstrument Determinanten van Innovaties) was er al een instrument om determinanten van de invoering systematisch in kaart te brengen.

MIDI  = MeetInstrument Determinanten van Innovatie

De MIDI is een gevalideerde methode, en beschrijft 29 determinanten onderverdeeld in vier categorieën: determinanten die betrekking hebben op 1) de innovatie, 2) de uitvoerder, 3) de organisatie en 4) de sociaal politieke context. Tot nu toe was er echter nog geen overzicht beschikbaar van relevante implementatiestrategieën die gelinkt zijn aan deze determinanten, zodat er onderbouwd een keuze kan worden gemaakt voor in te zetten implementatiestrategieën die op cruciale determinanten aangrijpen.

Ontwikkeling implementatietool

TNO Child Health heeft samen met LUMC Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde onderzoek verricht naar implementatiestrategieën voor innovaties in de jeugdzorg. Een dynamische implementatietool is ontwikkeld met meer dan 100 strategieën die organisaties en interventieontwikkelaars kunnen ondersteunen bij het effectief invoeren van innovaties in de publieke gezondheid. Per MIDI determinant is een koppeling gemaakt met de meest essentiële implementatiestrategieën. De implementatietool is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en is ontwikkeld met input van 56 implementatie deskundigen middels Delphi onderzoek. Met het Delphi expert onderzoek is consensus bereikt over de meest relevante implementatiestrategieën.

Praktisch gebruik

Met meer dan 100 implementatiestrategieën biedt de tool een concrete ondersteuning voor het effectief implementeren van innovaties in de zorg voor jeugd. Als u een specifieke determinant aanklikt krijgt u vervolgens een overzicht van relevante strategieën om een interventie of innovatie in te voeren. Dit zijn strategieën waarvan een grote groep mensen uit de praktijk hebben aangegeven dat deze behulpzaam en nuttig zijn. Experts hebben hierbij de meest belangrijke (top 3) aangegeven.

De implementatietool kan vrij gebruikt worden. Je kunt de tool HIER vinden.

Graag bij gebruik de volgende referentie hanteren.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met meinou.theunissen@tno.nl

Meinou Theunissen
Onderzoeker TNO Child Health

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon