Terug naar overzicht

30 mei 2022

Promotie Laura van der Velde: Voedselonzekerheid in Nederland

Op 1 maart 2022 heeft Laura van der Velde haar proefschrift “Food insecurity, dietary quality and health in the Netherlands” succesvol verdedigd in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. In haar proefschrift staat de vraag centraal of voedselonzekerheid voorkomt in Nederland en zo ja, wat hiervan de gevolgen zijn voor de voedingskwaliteit en de gezondheid.

Wanneer is sprake van voedselonzekerheid?

Voedselonzekerheid is gedefinieerd als “de beperkte of onzekere beschikbaarheid van adequate, veilige voeding of het onvermogen om op sociaal aanvaardbare manieren aan voeding te komen”. Belangrijke componenten van voedselonzekerheid zijn naast beschikbaarheid en toegang tot voldoende voeding, dus ook gevoelens van bezorgdheid en angst over de voedselvoorziening, zoals zich zorgen maken dat het eten op is voordat er geld beschikbaar is voor nieuw eten.

Resultaten

Op basis van haar proefschrift concludeert Laura dat een aanzienlijk aantal mensen in Nederland te maken heeft met voedselonzekerheid. In Haagse achterstandsbuurten ervaart ongeveer een kwart van de gezinnen voedselonzekerheid. Mensen die voedselonzekerheid ervaren, hebben vaker obesitas en een slechtere fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast is voedselonzekerheid ook geassocieerd met een lagere voedingskwaliteit.

Aanbevelingen

In het proefschrift worden een aantal eerste aanknopingspunten gegeven voor interventies gericht op het verbeteren van het eetgedrag in deze kwetsbare populatie. Namelijk, het verlagen van de prijs van gezonde voeding en het verbeteren van de voedselomgeving, juist in buurten waar veel mensen wonen die voedselonzekerheid ervaren. De hoge prijzen van gezonde voeding en een ongunstige voedselomgeving (met name een overvloed aan fastfoodrestaurants in de buurt), behoorden tot de belangrijkste barrières voor gezond eten.

Promoting a healthier food environment including less fast-food outlets can be a promising strategy for improving dietary quality among food insecure households.

Felicitaties

Vanuit de AWPG feliciteren we Laura met haar prachtige proefschrift. Met dit onderzoek heeft zij het onderwerp “voedselonzekerheid” in Nederland op de kaart gezet en input gegeven voor beleid en verder onderzoek. Wij wensen haar veel succes als postdoc bij de LUMC-Campus Den Haag.

Nieuwsgierig geworden?

In deze nieuwsbrief besteedden we al eerder aandacht aan het onderzoek van Laura en haar team. Zie:

Lees hier het proefschrift.
Lees hier meer over het onderzoek naar voedselzekerheid, voeding en gezondheid in Haagse achterstandsgezinnen met links naar reeds verschenen publicaties onder het tabblad ‘Producten’.

 


Foto: Laura van der Velde en haar promotoren prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong en prof. dr. Mattijs E. Numans (bron: Laura van der Velde op Twitter)

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon