Terug naar overzicht

1 juni 2022

Wijzer in de Wijk adviseert bij implementatie van Positieve Gezondheid aanpak

Begin maart ontvingen Eerstelijnszorg Haaksbergen en Fontys Hogeschool Eindhoven een ZonMw kennisvoucher om expertise in te huren van Wijzer in de Wijk en de Alliantie Positieve Gezondheid Zuid Holland Noord.

ZonMw kennisvouchers

Eind januari had ZonMw een subsidieronde voor kennisvouchers geopend voor partijen die het concept Positieve Gezondheid verder willen brengen op provinciaal, gemeentelijk, of wijkniveau. De belangstelling was overweldigend. In korte tijd kwamen er 70 aanvragen binnen, waardoor de aanvraag vroegtijdig is gesloten. Twintig aanvragen werden gehonoreerd, waaronder aanvragen van Eerstelijnszorg Haaksbergen en Fontys Hogeschool Eindhoven. Zij ontvingen een kennisvoucher voor Wijzer in de Wijk & de Alliantie Positieve Gezondheid Zuid Holland Noord.

Gebruik maken van ervaringen elders in het land

ZonMw wil stimuleren dat op een laagdrempelige manier gebruik kan worden gemaakt van ervaringen die al opgedaan zijn over werken met Positieve Gezondheid in het land. Kennisvouchers zijn een beproefd middel voor kennisdeling tussen professionals. Een geselecteerde groep ervaren professionals wordt gefaciliteerd om andere professionals te helpen in een vergelijkbare situatie, in dit geval met de implementatie van een Positieve Gezondheid aanpak.

Wijzer in de Wijk één van de 11 goede voorbeelden

Alles is Gezondheid en Institute for Positive Health hadden vooraf 11 goede voorbeelden geselecteerd van regio’s en initiatieven waarin het thema Positieve Gezondheid succesvol wordt toegepast. Eén van de 11 goede voorbeelden is Wijzer in de Wijk & de Alliantie Positieve Gezondheid Zuid Holland Noord. Organisaties kunnen er expertise inhuren als zij met een regionale aanpak willen beginnen en niet weten hoe. Ook voor kennis en expertise over het inzetten van data vanuit een brede blik, en duiding, en de inzet van hogescholen, inclusief studenten, kunnen aanvragers hier terecht.

 

Heel goed om te horen dat er zoveel animo is voor de ZonMw kennisvouchers en veel zin om onze ervaringen te kunnen delen en ook weer van hen te leren.

Ellen van Steekelenburg, projectleider Wijzer in de Wijk en trekker Alliantie Positieve Gezondheid ZHN vanuit GGD Hollands Midden (samen met Reos)

 

Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord

De Kennisvoucher combineert expertise van Wijzer in de Wijk en de Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord. De Alliantie is een beweging met een brede blik op gezondheid waaraan 20 organisaties uit de regio deelnemen. De Alliantie maakt gebruik van leerateliers (via Werkplaats Sociaal Domein Leiden & Den Haag), werkt aan een plan om te volgen of ze op de goede weg zijn, – de ambitie is om in 2030 de meest positief gezonde regio van Nederland te worden -, en zet Positieve Gezondheid in tijdens gesprekken met inwoners, o.a. via gecertificeerde trainers. Inzichten uit Wijzer in de Wijk en andere vernieuwende projecten zoals de pilot ‘Positief gezondheidsgesprek in minimapolis’ worden meegenomen in de Alliantie.


20 organisaties tekenen voor Positieve Gezondheid in Zuid-Holland Noord (link naar YouTube video)

Bron: Alles is Gezondheid, iPH, ZonMw

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon