Onderzoek naar kwetsbare onbedoelde zwangerschappen in Den Haag

Verloskundigen denken dat het percentage onbedoelde zwangerschappen in Den Haag bijna twee keer zo hoog is als het landelijk gemiddelde. Onbedoelde zwangerschappen kunnen leiden tot ongunstige uitkomsten voor moeder en kind, zoals verhoogd risico op problemen rond de geboorte. Niet alle onbedoelde zwangerschappen zijn ongewenst. Dit onderzoek helpt professionals om potentieel kwetsbare onbedoelde zwangerschappen beter te herkennen en te begeleiden.

Het doel van dit project is het beter herkennen van potentieel kwetsbare onbedoelde zwangerschappen in Den Haag, betere begeleiding geven en ongunstige uitkomsten voor moeder en kind zoveel mogelijk voorkomen.

UITGELICHT

Nieuwsbericht: Preprint: Anticonceptiezorg bij de verloskundige

Preprint: Anticonceptiezorg bij de verloskundigeIn het artikel “Experience of contraceptive care by midwives for nonpostpartum individuals in the Netherlands: a mixed methods study” beschrijven Merel Sprenger en collega’s de ervaringen van cliënten - niet postpartum. LEES VERDER

Vraagstelling

De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt:
♦    Hoe kunnen we de preventie, herkenning en ondersteuning van kwetsbare onbedoelde zwangerschappen in Den Haag verbeteren?

Aanpak

Het plan van aanpak ziet er als volgt uit:

  1. In kaart brengen van bescherm- en risicofactoren en gezondheidsuitkomsten van onbedoelde zwangerschappen, zowel van ouders als kind. Dit wordt gedaan met behulp van de Gezond en Gelukkig Den Haag-ELAN data
  2. Omschrijven welke paden naar onbedoelde zwangerschappen ontstaan tijdens de levensloop. Hiervoor worden levensloopgesprekken gevoerd met vrouwen die een onbedoelde zwangerschap hebben en hun partners.
  3. Een overzicht maken van bestaande interventies voor de preventie en ondersteuning van kwetsbare zwangerschappen en hoe deze aangepast en geïmplementeerd kunnen worden in overeenstemming met de in de levensloopgesprekken geïdentificeerde behoeften. Ook worden een e-learning module ontwikkeld en een gesprekstool voor professionals.

Participanten

LUMC (hoofdaanvrager) in samenwerking met:
♦    GGD Haaglanden
♦    Kansrijke Start
♦    Gemeente Den Haag
♦    Expex
♦    Fiom
♦    Haaglanden Medisch Centrum
♦    HagaZiekenhuis
♦    Nederlandse Centrum Jeugdgezondheid
♦    Siriz
♦    Verloskundigenpraktijken verspreid over Den Haag, waaronder Ella, TRIA en V&K
♦   
Xtra Plus
♦    Moeders informeren Moeders
♦    Mee Zuid-Holland Noord
♦    Loket Jonge Moeders.

Resultaten

Op de website https://www.riseupstudie.nl/ vind je informatie en het laatste nieuws over het onderzoeksproject. Je kunt je daar ook aanmelden voor de RISE UP nieuwsbrief en de Youtube Informatievideo bekijken voor deelnemers aan de RISE UP Studie.

Producten

Dit project beoogt na afloop de volgende drie producten op te leveren:

  1. Een omschrijving van de prevalentie, bescherm- en risicofactoren en gezondheidsuitkomsten van onbedoelde zwangerschappen in Den Haag.
  2. Een omschrijving hoe routes naar kwetsbaarheid kunnen ontstaan tijdens de levensloop.
  3. Een overzicht van bestaande interventies voor de preventie en ondersteuning van kwetsbare zwangerschappen en hoe deze aangepast en geïmplementeerd kunnen worden in overeenstemming met de in de levensloopgesprekken geïdentificeerde behoeften. Ook worden een e-learning module en een gesprekstool voor professionals ontwikkeld.

Anticonceptie bij de verloskundige (2024)

Merel Sprenger, Megan D. Newton, Renee Finkenflügel, Matty R. Crone, Jessica C. Kiefte-de Jong, M. Nienke Slagboom.
Factsheet

Experience of contraceptive care by midwives for nonpostpartum individuals in the Netherlands: a mixed methods study – Preprint (2024)

Merel Sprenger, Megan D. Newton, Renee Finkenflügel, Matty R. Crone, Jessica C. Kiefte-de Jong, M. Nienke Slagboom.
Artikel

Samenvatting

Het doel van dit project is het beter herkennen van potentieel kwetsbare onbedoelde zwangerschappen in Den Haag, betere begeleiding geven en ongunstige uitkomsten voor ouders en kind zoveel mogelijk voorkomen. Onbedoelde zwangerschappen kunnen leiden tot ongunstige uitkomsten voor ouders en kind, zoals verhoogd risico op problemen rond de geboorte. Niet alle onbedoelde zwangerschappen zijn ongewenst. 

Dit onderzoek helpt professionals om potentieel kwetsbare onbedoelde zwangerschappen beter te herkennen en te begeleiden. Bovendien geeft dit project inzicht in hoe routes naar kwetsbaarheid kunnen ontstaan tijdens de levensloop. Tot slot worden op basis van de voorgaande resultaten een e-learning module en een gesprekstool ontwikkeld voor professionals.

© 2025 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon