Terug naar overzicht

29 september 2022

ZonMw interviewt Merel Sprenger: RISE UP studie ligt op koers

Vorig jaar ging in Den Haag ‘RISE UP’ van start, een vierjarig onderzoeksproject ter verbetering van de preventie, herkenning en ondersteuning bij kwetsbaar onbedoelde zwangerschap. ZonMw ging in gesprek met onderzoeker Merel Sprenger.

 

Veel onbedoelde zwangerschappen in Den Haag

In Den Haag is het percentage onbedoelde zwangerschap bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. “Haagse verloskundigen denken dat het aantal onbedoelde zwangerschappen in sommige wijken 50% is” aldus onderzoeker Merel Sprenger, “Hoe komt dat? Hebben de grote gezondheidsverschillen rondom zwangerschap te maken met het vaker voorkomen van onbedoelde zwangerschappen?“ Met de RISE UP studie hoopt zij hierop antwoord te kunnen geven. Merel : “Stap 1 van ons onderzoek is dus uitzoeken of dit vermoeden klopt. Daarna gaan we interviews houden om ervaringen en behoeftes voor zorg en ondersteuning te ontdekken. Aan de hand daarvan kunnen we vervolgens de bestaande zorg verbeteren.”

 

Wat maakt een zwangerschap onbedoeld?

In het onderzoek wordt de bedoeldheid van de zwangerschap gemeten met de London Measure of Unplanned Pregnancy. Dat is een schaal met 6 vragen naar gedrag, attitudes en context. De vragen gaan over anticonceptiegebruik en foliumzuur, of er een kinderwens was, de zwangerschap op het juiste moment gebeurde, het de intentie was om zwanger te worden en of de zwangere en (ex-)partner het hierover eens waren. “Die dingen samen maken in welke mate een zwangerschap bedoeld is”, aldus Merel.

Onderzoek goed op koers

Op verschillende plekken in Den Haag worden mensen geïnformeerd over de studie zoals bij huisartsen (o.a. Huisartsencentrum Moerwijk), verloskundigen (Ella, TRIA, V&K, Femme, Mundo en Mervi den Hollander) en bij het spreekuur voor de 22-wekenprik tegen kinkhoest bij een Centrum voor Jeugd en Gezin (Loosduinen, Segbroek, Wateringse Veld en Bentelostraat). Ook Siriz en FIOM werken mee met de studie. De eerste vragenlijsten zijn ondertussen ingevuld door zwangeren en partners. In augustus worden al de eerste analyses verwacht. Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek, meld je dan aan voor de RISE UP nieuwsbrief: https://www.riseupstudie.nl/informatie; aanmeldlink onderaan de pagina.


Meer lezen:

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon