Terug naar overzicht

16 december 2021

Nieuwe hoogleraar Gedragsinterventies in Population Health

Wat bepaalt gezond gedrag, en hoe bevorder je gezonde keuzes en routines? Slechts enkele vragen waarmee prof. dr. Marieke Adriaanse zich bezighoudt als recent benoemde hoogleraar Gedragsinterventies in Population Health Management bij de Universiteit Leiden en het LUMC. Haar leerstoel maakt onderdeel uit van het living lab van het universitaire stimuleringsprogramma Population Health, gevestigd op de LUMC-Campus Den Haag.

Marieke Adriaanse

Marieke: “Ik ben gezondheidspsycholoog/gedragswetenschapper en houd me in mijn onderzoek bezig met gezondheidsbevordering, met name op het gebied van gezond eten en bewegen. Duurzaamheid is een meer recent interessegebied wat ik graag probeer te linken aan gezondheid(szorg).

Weten is nog geen doen

Met haar leerstoel richt Marieke zich op het begrijpen van menselijk gedrag. In het verlengde daarvan wil ze strategieën en interventies ontwerpen voor gedragsverandering op het vlak van gezondheid.

“Er is veel aandacht voor het wát – zoals gezonder eten, meer sporten, je laten vaccineren – maar nog heel weinig voor het hóe. Iemand enkel zeggen ‘Je moet afvallen!’ werkt niet. Maar wat wel? Wat motiveert mensen? En welke factoren zetten motivatie om in gedrag?

Verkleinen van gezondheidsverschillen

Deze kennis is hard nodig, zegt de kersverse hoogleraar in een interview met het LUMC: “Het verkleinen van de gezondheidsverschillen tussen kwetsbare en minder kwetsbare bevolkingsgroepen is een grote maatschappelijke uitdaging. Ook om de zorg op termijn betaalbaar te houden. We lossen het niet op door er alleen met beleidsmakers, psychologen of artsen naar te kijken. Dat moeten we samen doen.”

Wetenschap als teamwerk

In haar carrière maakt Marieke Adriaanse zich hard voor Open Science en het anders erkennen en waarderen van wetenschappelijk werk.

Ik wil me meer bezighouden met team science en hoe dat een maatschappelijke impact kan hebben, dan met hoeveel publicaties ik schrijf en in welke tijdschriften.

Samenwerking met de AWPG

Vanuit de AWPG NZH zijn we erg blij met de nieuwe leerstoel Gedragsinterventies in Population Health en met de aanstelling van Marieke Adriaanse. De eerste contacten vanuit GGD Haaglanden en GGD Hollands Midden zijn reeds gelegd en wij kijken uit naar een vruchtbare samenwerking de komende jaren.

Nieuwsgierig?

Lees meer over het onderzoek van Marieke Adriaanse.


Bron:
Leids Universitair Medisch Centrum

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon