Terug naar overzicht

21 december 2023

Kennismaken met adviseur publieke gezondheid Clare Luymes

In september 2023 is Clare Luymes gestart als adviseur publieke gezondheid bij GGD Hollands Midden. Van daaruit zet ze zich met veel plezier in voor de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid (AWPG) Lumens. In dit nieuwsbericht stelt Clare zich verder aan u voor.

Preventie, gelijke kansen en een brede blik op gezondheid

Clare maakte de stap naar de GGD en de AWPG door haar ervaringen als arts, onderzoeker en als adviseur. “Als arts besefte ik hoe graag ik ziekten wilde voorkomen, in plaats van me vooral te richten op genezing.” In haar spreekkamer zag ze keer op keer de verbondenheid van lichaam en geest. “Niet lekker in je vel zitten heeft effect op het ontstaan van gezondheidsproblemen, op hoe je die ervaart en hoe je ermee omgaat.” Haar keuze voor de GGD kwam voort uit de wens om vanuit de brede, integrale blik van Positieve Gezondheid te werken.

Het viel me op dat patiënten die niet met een gouden lepel in de mond zijn geboren veel vaker op mijn spreekuur kwamen. De GGD zet in op preventie en gelijke kansen op gezondheid, dat spreekt mij aan!

 

Verbinden van werelden

Als onderzoeker stond Clare voor haar gevoel vaak ver af van de praktijk, ondanks het pragmatische, praktijkgerichte onderzoek dat ze deed. Vanuit een eerdere adviseursrol heeft ze zich daarom ingezet om onderzoek, beleid, en praktijk met elkaar te verbinden. Dit zijn werelden die niet automatisch samenkomen volgens Clare. “Maar áls ze samenkomen en kennis delen, ontstaan er kansen voor alle partijen. Vooral voor de inwoner, de patiënt en de samenleving. De mogelijkheid om vanuit de GGD voor de AWPG aan de slag te gaan greep ik dus direct aan.

 

Samen sta je sterker: de AWPG praktijkbrug

Samen met gemeenten zet Clare nu de eerste stappen naar de vormgeving van de AWPG praktijkbrug. Deze praktijkbrug verbindt de AWPG met gemeenten, inwoners, zorg- en welzijnsorganisaties. “Het geeft me energie om dit samen met anderen vorm te geven. Ik ben enthousiast over het idee dat we hier allemaal de vruchten van gaan plukken!” Clare nodigt iedereen uit voor verdere kennismaking; u kunt haar bereiken via cluymes@ggdhm.nl.

Als onderzoek, beleid en praktijk samenkomen dan ontstaan er kansen.

 

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon