Terug naar overzicht

20 december 2023

Samen werken aan weerbaarheid: meld je aan voor de POZ nieuwsbrief

In Leiden en Alphen aan den Rijn bundelen organisaties hun krachten om leerlingen uit het VSO en MBO weerbaarder te maken op het gebied van seksualiteit en zwangerschap. Sinds kort is er een nieuwsbrief die je op de hoogte brengt van wat er gebeurt rondom het project ‘Preventie Onbedoelde Zwangerschap op VSO en MBO in Hollands Midden (POZ)’ en wat er op de planning staat. Het tweede nummer komt binnenkort uit.

Preventie Onbedoelde Zwangerschap op VSO en MBO in Hollands Midden

In de regio Hollands Midden is 10% van de nieuwe moeders (zeer) jong. Met name laagopgeleide jongeren en jongeren met een etnische achtergrond hebben meer risico op onbedoelde zwangerschap. Ook leerlingen in het VSO en MBO hebben een verhoogd risico. Preventie en het versterken van de seksuele weerbaarheid is daarom wenselijk onder deze doelgroep. Het ZonMw project “Preventie Onbedoelde Zwangerschap op VSO en MBO in Hollands Midden” (POZ) zet belangrijke stappen in de ontwikkeling van een integrale aanpak op scholen en een structurele samenwerking met partners om onbedoelde zwangerschappen onder jongeren te voorkomen.

 

Domeinoverstijgend en integraal werken

Een belangrijk aspect van het project “Preventie Onbedoelde Zwangerschap op VSO en MBO in Hollands Midden” is de versterkte samenwerking tussen scholen en gezondheidsinstanties. Deze verbeterde samenwerking resulteert in de uitvoering van meer activiteiten en een groter bereik onder leerlingen. Bovendien is er nu een dieper inzicht in de specifieke behoeften van elke school en doelgroep, waardoor het programma effectiever kan worden aangepast. Er zijn ook belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van een integrale aanpak op scholen volgens de vier pijlers van de Gezonde School-aanpak, namelijk educatie, omgeving, signalering en beleid. Het implementeren van spreekuren op school en het opnemen van dit thema in het schoolbeleid en het werken met jaarplannen zijn enkele voorbeelden van activiteiten die bijdragen aan de integrale aanpak.


Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Voor meer informatie over dit project en de voortgang ervan, nodigen wij u uit om contact op te nemen met de programma-adviseur Kirsty van der Geest via kvandergeest@reos.nl of om u aan te melden voor de nieuwsbrief.Meer lezen

 

Dit project wordt mogelijk gemaakt door:

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon