Terug naar overzicht

28 september 2022

VWS bezoekt Positief Gezonde gemeente Kaag en Braassem

Afgevaardigden van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Alles is Gezondheid en het Institute for Positive Health brachten afgelopen zomer een werkbezoek aan Kaag en Braassem om praktijkervaringen te delen. Ook Dennis Christmas, algemeen directeur van de GGD Hollands Midden/Hecht, was bij het bezoek aanwezig.

Koploper in Positieve Gezondheid

De gemeente Kaag en Braassem is een van de koplopers in de regio Hollands Midden wat Positieve Gezondheid betreft. De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in goede gezondheid mee kunnen doen. Het vergroten van veerkracht en een brede blik op gezondheid maken onderdeel uit van beleid en praktijk. In 2019 startten huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers, fysiotherapeuten en later ook diëtisten en andere paramedici en welzijnswerkers er met het positieve gezondheidsgesprek en ook zijn inwoners actief in Blauwe Zone Kaag en Braassem.

In het gesprek ligt de nadruk op luisteren en achterhalen waar de behoeften liggen. Dit biedt de mogelijkheid om mensen zelf te laten ontdekken wat goed is voor hun welbevinden. Dat is de kracht: tot oplossingen komen die aansluiten op wat voor de patiënt belangrijk is. Dan zal ook hun vermogen en motivatie groeien om andere problemen aan te pakken, is de verwachting.

Ook wordt flink ingezet op de training van zorg- en welzijnsprofessionals om positieve gezondheidsgesprekken te voeren, hen te inspireren en verbinden.

Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord

Begin dit jaar ondertekenden burgemeester Astrid Heijstee en wethouder Petra van der Wereld de pledge, plechtige belofte, met de Alliantie Positieve Gezondheid ZHN.

De Alliantie heeft de ambitie om in 2030 de meest positief gezonde regio te worden. Dit wil de Alliantie bereiken door te inspireren, door kennis en ervaringen te delen en door partners te faciliteren en ondersteunen, bijvoorbeeld via de Leerateliers, die in samenwerking met de Werkplaats sociaal domein Den Haag en Leiden georganiseerd worden. De Alliantie bestaat op dit moment (oktober 2022) uit 20 organisaties.

Doelstellingen Alliantie

Eind 2030 hebben we bereikt dat:

Kaag en Braassem is pilot gemeente “Impact Meten”

De ambities en verwachtingen van de Positieve Gezondheidsaanpak zijn hoog. LUMC, Werkplaats sociaal domein Den Haag en Leiden en AWPG NZH/GGD HM werken aan een aanpak om de impact in Kaag en Braassem in kaart te brengen. Er wordt een meetinstrument ontwikkeld, studenten houden diepte interviews en organiseren focusgroepen en er zijn plannen voor de inzet van een burgerpanel. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte.


Bronnen


Meer weten over de Alliantie PG Zuid-Holland Noord?

Bekijk de Factsheet Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord.

Of neem contact op met programmamanagers Eva van Steenbergen via evansteenbergen@reos.nl of Ellen van Steekelenburg via evansteekelenburg@ggdhm.nl.

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon