Terug naar overzicht

20 april 2021

Vierde leernetwerkbijeenkomst ‘Aan de slag met preventie in uw gemeente’

Op 20 april 2021 kwamen de zes lokale consortia van het programma ‘Aan de slag met preventie in uw gemeente’ bijeen voor alweer de vierde leernetwerkbijeenkomst. Ook Wijzer in de Wijk was aanwezig. Met het programma ‘Aan de slag met preventie in uw gemeente’ wil ZonMw het gebruik van erkende interventies in gemeentelijke preventieprojecten stimuleren en een brede lerende aanpak bevorderen.

De zes consortia presenteerden een aansprekende casus en gingen in dialoog over belangrijke thema’s als borging en je doelgroep bereiken. Tot slot plantten ze het zaadje voor een gezamenlijke publicatie. Hieronder een kleine impressie.

Tips voor effectieve borging van je project

Cobi Izeboud van ‘Samen in beweging met kwetsbare bewoners’ vertelt aan de dialoogtafel hoe je je interventie of aanpak inbedt in de dagelijkse routine van een organisatie. Zij heeft veel gehad aan het model van Goodman & Steckler dat laat zien hoe je een interventie inbedt in een organisatie.

“Het is een valkuil te denken dat je interventie, hoe succesvol ook, vanzelf doorloopt als het project eenmaal is afgerond.”

In ‘Samen in beweging met kwetsbare bewoners’ is Welzijn op Recept een belangrijke activiteit. Is Cobi al begonnen met borging? “Nee, door corona zijn we eigenlijk nog niet goed tot uitvoering gekomen, maar we hebben nog tijd. Een project moet zich namelijk hebben bewezen, voordat het kan worden geborgd.

Bekijk het TSG artikel Borgen is een werkwoord van Cobi Izeboud en andere inspirerende voorbeelden over borging  op de ZonMw pagina Lokale integrale aanpak voor gezondheid – Borging.

Vier lessen van corona om kwetsbare doelgroepen te bereiken

De coronacrisis maakt glashelder wat nodig is om kwetsbare doelgroepen te bereiken en te activeren, constateert Mariëlle van Ooijen van ‘Ouderen sterker maken: fysiek en sociaal’.

Ze deelde vier lessen aan de digitale dialoogtafel en ging met de deelnemers in gesprek.

  1. Geef je doelgroep een stem
  2. Bouw sociaal contact in
  3. Maak activiteiten zinvol
  4. Zorg voor eenduidige informatievoorziening

Wijzer in de Wijk trots op alles wat ondanks corona wél kon

Ellen van Stekelenburg, projectleider van Wijzer in de Wijk kijkt met trots terug op alles wat wél kon.

Als één van de voorbeelden noemt Ellen dat de Wijzer in de Wijk wijkprofiel-spinnenwebben de aandacht hebben getrokken van de gemeente Teylingen die er een ZonMw kennisvoucher voor aanvroeg. En dat dat er toe heeft geleid dat de GGD Hollands Midden zulke profielen voor alle wijken en dorpen in de regio heeft gemaakt.

Een verslag en meer informatie vind je op de website van ZonMw.

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon