Terug naar overzicht

22 januari 2020

Publicatie RESPONS-onderzoek in The Lancet Infectious Diseases

Na jarenlang onderzoek, heeft Stijn Raven zijn resultaten gepubliceerd in het eerste nummer van het gerenommeerde tijdschrift The Lancet Infectious Diseases van dit jaar (voorpublicatie okt 2019).

Stijn deed onderzoek om de hepatitis B richtlijn voor gezonde non-responders te optimaliseren.

Reden RESPONS onderzoek

Hepatitis B vaccinatie is veilig en effectief in het voorkómen van een infectie met hepatitis B virus. Toch is, afhankelijk van de leeftijd, zo’n 5 tot 30% van de gevaccineerden niet beschermd (‘non-responder’) na een eerste serie vaccinaties. Om die reden is het RESPONS onderzoek in 2012 van start gegaan.

480 deelnemers

Uiteindelijk werden 480 deelnemers geworven die voor re-vaccinatie in aanmerking kwamen. Veertien GGD’en, waaaronder de GGD Haaglanden en GGD Hollands Midden, de Ease Travel Clinic in Maastricht en de universiteitsziekenhuizen in Utrecht en Leiden werkten hieraan mee.

RCT studie

In een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) zijn de vaccins Engerix of HBVaxPro10 (controlegroep), vergeleken met Fendrix, HBVaxPro40 en Twinrix.  Revaccinatie met HBVaxPro40 en Fendrix bleek een beter resultaat te geven dan de standaard revaccinatieserie. Om die reden adviseren de auteurs om deze vaccins te overwegen bij revaccinatie van een non-responder.

In deze publieksvriendelijke Nederlandstalige infographic wordt het onderzoek en de resultaten samengevat.

Samenwerking

Het RESPONS-onderzoek is een uniek samenwerkingsverband van drie Academische Werkplaatsen, waaronder de AWPG NZH, verschillende GGD’en, UMC’s en reizigersvaccinatie-instellingen. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het RIVM Programmabudget. De vaccins voor dit onderzoek zijn beschikbaar gesteld door GlaxoSmithKline en MSD.

Meer lezen?
Informatie over het RESPONS onderzoek op de AWPG NHZ website
Artikel in The Lancet

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon