16 december 2023
Op 24 oktober heeft Anja van der Schoor haar proefschrift verdedigd aan het Erasmus MC Universitair Medisch Centrum. Haar onderzoek, getiteld ‘MOVEing micro-organismen: het effect van de ziekenhuisomgeving en screening strategieën op microbiologische veiligheid,’ werpt nieuw licht op de impact van éénpersoonskamers op de microbiologische veiligheid van ziekenhuizen. Het resultaat is opmerkelijk: eenbedskamers dragen aantoonbaar bij aan het verminderen van verspreiding en besmetting met Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO), waardoor het ziekenhuis microbiologisch veiliger wordt.
Op 18 mei 2018 verhuisde het Erasmus MC naar een nieuw ziekenhuisgebouw met uitsluitend eenpersoonskamers en privé-badkamers. Dit bood een unieke gelegenheid voor onderzoek naar de effecten van deze overgang op de microbiologische veiligheid van het ziekenhuis.
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van eenpersoonskamers met eigen sanitair leidt tot minder besmettingen en verspreiding van Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO). Patiënten op eenpersoonskamers worden minder verplaatst, wat de kans op besmetting aanzienlijk vermindert. Van der Schoor benadrukt het belang van deze bevindingen: “Wij raden architecten aan om bij toekomstige ziekenhuizen alleen eenpersoonskamers te ontwerpen.”
De overgang naar eenpersoonskamers was niet alleen gericht op microbiologische veiligheid maar maakte ook deel uit van het streven naar een helende omgeving. Van der Schoor spoort aan tot nauwere samenwerking tussen architecten, artsen-microbiologen, deskundigen infectiepreventie, artsen, verpleegkundigen, facilitair medewerkers en schoonmaakpersoneel. Door deze verschillende expertises te bundelen kan het ontwerp van toekomstige ziekenhuizen zo efficiënt mogelijk worden benut.
Vier- en eenpersoonskamers in respectievelijk het oude en nieuwe ziekenhuisgebouw
Momenteel zet Anja van der Schoor haar expertise in bij de Academische Werkplaats. Als kwartiermaker Infectieziektebestrijding en programmacoördinator blijft zij zich inzetten voor innovaties in de gezondheidszorg. Ze benadrukt hoe werkplaatsen als gemeenschappen van experts een cruciale rol spelen in het bevorderen van interdisciplinair onderzoek en innovatie op het gebied van gezondheidszorg. “Om de gezondheidszorg te kunnen verbeteren is praktijkgericht en interdisciplinair onderzoek nodig. Samenwerking en het delen van kennis zijn de sleutel tot het bevorderen van infectiepreventie en het creëren van veiligere zorgomgevingen voor patiënten.”
Namens de AWPG NZH: Van harte gefeliciteerd, Doctor Anja!
Meer lezen
Proefschrift MOVEing micro-organismen: het effect van de ziekenhuisomgeving en screening strategieën op microbiologische veiligheid
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon