Terug naar overzicht

16 januari 2023

Op speeltuintour in Den Haag: ‘klijn slootje, daarboven een kabelbaan’

Met de projectgroep van Wijzer in de Wijk zitten we in de kantine van voetbalvereniging ESDO op het sportpark Escamp in Den Haag. Nori van Balkom, procesregisseur van Wijzer in de Wijk in Den Haag Zuidwest, heeft ons hier uitgenodigd.

Kijkend uit het raam zien we voetbalvelden, heel veel voetbalvelden, allemaal leeg. Het is donderdagochtend, dus niet vreemd dat er niet veel gesport wordt, maar ook op andere dagen is het erg rustig. Nori vertelt ons over de plannen om een deel van het sportpark samen met bewoners anders in te richten. Uit gesprekken met bewoners blijkt dat de drempel om in verenigingsverband te gaan sporten voor veel mensen te hoog is. Nori constateerde een kloof tussen het huidige gezondheids- en beweegaanbod en de behoeftes van bewoners.

Het sportpark als ideale locatie

Sportpark Escamp is een groene oase in een verder versteende wijk, die vol staat met flats, auto’s en parkeerplaatsen. Er is weinig plek om te spelen en bewegen. Midden in het huidige sportpark ligt een grote groenstrook die zich daar wel uitstekend voor leent. Nori is in de wijk gaan praten met bewoners en professionals van allerlei leeftijden en achtergronden om een beter idee te krijgen van hun beweegwensen en behoeften. De kinderen uit de wijk vonden het soms lastig om hun wensen onder woorden te brengen, vooral omdat ze niet anders kennen dan het huidige (hufterproof en weinig uitdagend) speelaanbod uit de wijk.

Wat is jouw droomspeeltuin?

Afgelopen herfstvakantie organiseerde Nori daarom een speeltuintour langs drie speeltuinen in verschillende Haagse wijken.

De dag was een enorm succes. Nori: ‘we hadden fantastisch weer en maar liefst 25 kinderen stonden klaar om mee op pad te gaan.’ In een echt juryboekje mochten ze de speeltuinen een cijfer geven en aangeven welke (speel) elementen ze het leukste vonden, en op de laatste pagina hun eigen droomspeeltuin tekenen. Wat opvalt is dat avontuur en natuur hoog scoren bij de kinderen: klimmen, springen, zand, water en beestjes worden vaak genoemd.

De resultaten zijn breed gedeeld onder collega’s’, vertelt Nori, ‘want dit is natuurlijk niet alleen voor het sportpark in Den Haag Zuidwest een mooie inspiratie, iedereen die in deze wijk werkt/bouwt/herontwikkelt zou dit moeten zien.

Omslag in de aanpak van Wijzer in de Wijk

Zuidwest is een wijk die op bijna alle vlakken van Positieve Gezondheid lager scoort dan het Haags gemiddelde. Voor de gemeente was dat vier jaar geleden reden om aan Wijzer in de Wijk deel te nemen. In de eerste jaren werden vooral interventies aangeboden om de gezondheid te verbeteren. Die aanpak was sterk aanbodgericht en sloot niet altijd aan bij de gezondheidsprioriteiten uit de wijk zelf. Onder aanvoering van Nori van Balkom werd besloten het roer om te gooien en de vraag bij de bewoners neer te leggen. De speeltuin-inspiratietoer is daarvan een mooi voorbeeld.

Nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor meer informatie en inspiratie:

Het hele verhaal op de website Wijzer in de Wijk TAB Den Haag Zuidwest

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon