Terug naar overzicht

3 juni 2020

Nieuws uit de wetenschap: nieuwste inzichten over corona en COVID-19

We worden dagelijks bedolven onder ontelbare berichten over corona. De lawine aan nieuws is niet alleen afkomstig van kranten, tv en social media, ook de wetenschap is in een stroomversnelling geraakt. Overheden stimuleren met grote urgentie onderzoek naar of gerelateerd aan corona.

Bijna wekelijks komen er “snelle” subsidiecalls en noodregelingen uit voor acuut onderzoek met directe impact, fast track onderzoek en creatieve oplossingen. Ook de publicatiesnelheid en toegankelijkheid van onderzoeksresultaten zijn sinds de crisis enorm versneld.

Veel financiers, onderzoeksinstellingen en tijdschriften houden zich aan het ‘statement on data sharing during public health emergencies’ dat oproept tot voorpublicatie, Open Access en het delen van data. Ook NWO en ZonMw hebben zich hieraan gecommitteerd.

Quickscan voor bijhouden ontwikkelingen

Hoe houd je als infectieziekte arts al deze nieuwe ontwikkelingen bij, terwijl je al zo ontzettend druk bent met je werk? Deze vraag stelden medewerkers van de GGD Haaglanden aan Ad van Dijk, onderzoeker en epidemioloog bij dezelfde GGD. Op hun verzoek verzamelt hij sinds enkele weken, samen met Annemarie van Dijk, onderzoeker van de GGD Hollands Midden, voor GGD infectieziekte artsen relevante wetenschappelijke literatuur en bundelt deze wekelijks in een overzichtelijk document. Het gaat om een quick scan, niet om een volledig literatuuroverzicht.

De volgende onderwerpen zijn in het overzicht opgenomen:

De quick scan wordt elke 10 dagen bijgewerkt. De meest recente versie is hier te downloaden.

Aanvullingen en bijdragen zijn van harte welkom. Contactpersonenzijn Ad van Dijk, ad.vandijk@ggdhaaglanden.nl en Annemarie van Dijk, DJAvanDijk@ggdhm.nl.

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon