23 maart 2024
Matty Crone is in januari dit jaar benoemd als hoogleraar Gezondheidsbevordering, verbinding preventie en zorg bij de Universiteit Maastricht. Maar liefst 16 jaar was zij actief bij awpg Lumens, voorheen AWPG Noordelijke Zuid-Holland. Zij was als universitair hoofddocent en gezondheidswetenschapper bij de LUMC afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde bij talloze onderzoeken betrokken, van kortdurende ‘klein maar fijn’ projecten tot promotieonderzoeken. Met haar uitgebreide onderzoekservaring op het gebied van implementatie en effecten van interventies, gezondheidsverschillen, syndemics en mixed methods onderzoek heeft een cruciale bijdrage geleverd. In dit interview kijkt ze terug op deze periode.
Op wat ik samen met het LUMC, de AWPG en iedereen die daarbij betrokken is gedaan en bereikt heb. Zo is er nu aandacht voor syndemische kwetsbaarheid in onderwijs en onderzoek. Ik ben blij dat Nienke Slagboom daar nu mee verder gaat. Ook ben ík trots op de GIZ die Marjanne Bontje en ik vanuit de AWPG en SAMEN ontwikkeld hebben. Daarmee kunnen we echt breder en samen met ouders en kind kijken wat er goed gaat en wat zorgbehoeften zijn in de ontwikkeling van een kind.
Ook de samenwerking die we gestart zijn rondom kwetsbare zwangerschappen in Den Haag en het versterken van het mentaal welzijn bij vmbo en mbo studenten zijn prachtige en belangrijke veranderingen. Rianne van der Kleij gaat vanuit het LUMC met dit project verder. Trots ben ik ook op het onderzoek van Nynke Koning om psychosociale problemen bij kinderen te identificeren vanuit een geïntegreerde eerstelijnszorg. En dan niet te vergeten groepszorg in de zwangerschap CenteringZwangerschap waarin preventie, zorg en sociale steun samen komen en dat Marlies Rijnders van TNO naar Nederland gehaald heeft.
Besef hoe belangrijk het is om samen te werken en te leren van en met elkaar. Dat is een belangrijke meerwaarde van de AWPG. Hierdoor kunnen resultaten van onderzoek echt een aanvulling worden voor de praktijk en hebben ze een groter kans om ingevoerd te worden en te beklijven.
De leerstoel gaat over gezondheidsbevordering en dan specifiek de verbinding tussen preventie en zorg. Ik neem veel mee vanuit waar ik al vanuit de awpg mee bezig was. Zo zou ik heel mooi vinden als er rondom preventie en zorg meer integratie is van domeinen (zoals medisch en sociaal), van generaties (meer gezinsgericht) of van systemen. Daar was ik al hier mee bezig en daar wil ik mee verder in Limburg. Ik heb dan ook gelijk contact opgenomen met de academische werkplaats in Limburg.
Matty, bedankt voor je tomeloze inzet en waardevolle bijdrage
Matty wordt als lid van de Coördinatiegroep opgevolgd door Mirte Boelens. Het projectleiderschap van het onderzoeksproject “Countering syndemic vulnerability” zet zij voort.
Countering syndemic vulnerability: een gemeenschapsaanpak gericht op veerkracht
Verbetering lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap in Den Haag Fase 2 – awpglumens.nl
Gezinnen in Katwijk Noord: kwetsbaarheid en veerkracht van generatie op generatie – awpglumens.nl
TOPICS: risicoprofiel mantelzorgers – awpglumens.nl
E-learning Signaleren Depressie voor HBO-professionals – awpglumens.nl
Verzekerd bewegen met een minimum inkomen – awpglumens.nl
COACH’D, begeleiding na een verhoogd risico bij een gezondheidscheck – awpglumens.nl
Monitoring werkwijze Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ) – awpglumens.nl
Randvoorwaarden voor implementatie van beweegprogramma’s voor hoogrisicogroepen – awpglumens.nl
CHECK’D: De persoonlijke gezondheidscheck in kwetsbare groepen – awpglumens.nl
Gezond en vraaggericht bewegen in de buurt – awpglumens.nl
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon