Terug naar overzicht

18 juni 2020

Koning Willem-Alexander opent alsnog tentoonstelling Besmet! in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling ‘Besmet!’ op donderdag 16 juli 2020 in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De opening zou al op 15 april plaatsvinden, maar werd geannuleerd vanwege de uitbraak van de coronapandemie.

De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ook sluit de tentoonstelling aan bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

Balans tussen gezondheid en reëel risico

‘Besmet!’ toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Met de tentoonstelling en een prikkelend randprogramma wil het museum een zo breed mogelijk publiek laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het leven van nu.

Prikpoli Boerhaave

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling dient het museum in bepaalde perioden als vaccinatielocatie. De congresruimte van het museum wordt dan omgedoopt tot Prikpoli Boerhaave. Er komt binnenkort een podcastserie en er is een uitgebreid lezingenprogramma (voertaal Engels of Nederlands). Gedurende de schoolvakanties zijn er kinderactiviteiten, zoals je eigen snavelmasker maken.

Afbeelding: In de middeleeuwen droegen pestdokters een masker met glas voor hun ogen en een grote snavel voor hun neus en mond. In deze snavel kon men speciale kruiden doen voor extra bescherming.

De tentoonstelling is geopend van vrijdag 17 juli tot en met 9 januari 2022. Voor de tentoonstelling is inhoudelijk samengewerkt met het RIVM, het LUMC, de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de GGD Hollands-Midden.

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon