Terug naar overzicht

20 mei 2021

Honorering ‘Creatief Leven Goed Beschreven’

Begin maart heeft ZonMw de subsidieaanvraag voor het onderzoek ‘Creatief Leven Goed Beschreven en Goed Onderbouwd’ goedgekeurd. De aanvraag was ingediend voor de subsidieronde ‘Beloftevolle eenzaamheidsinterventies op weg naar erkenning’. Deze oproep was op uitnodiging en richt zich op de ondersteuning van de kwaliteitsontwikkeling van beloftevolle interventies.

De cursus Creatief Leven

Creatief Leven is ontwikkeld door Jeanette Rijks van Faktor5. De cursus richt zich op langdurig eenzame mensen. Doel van de cursus is het verminderen en hanteren van eenzaamheid. Creatief Leven brengt de deelnemers in de eerste plaats in contact met zichzelf, met de eigen wensen en mogelijkheden, waardoor het zelfbeeld positiever wordt. Men leert nieuwe relaties aan te gaan, bestaande relaties te onderhouden en om te gaan met het verlies van contacten.

Sinds 2012 wordt de cursus Creatief Leven in enkele provincies in Nederland aangeboden, altijd begeleid door een bij Faktor5 opgeleide, gecertificeerde specialist eenzaamheid. De cursussen worden doorgaans gehouden bij welzijnsorganisaties en/of laagdrempelige locaties zoals wijkcentra.

“De cursus heeft me laten inzien dat ik me teveel focuste op de ellende om me heen, op de negatieve zaken. Daardoor kon ik ook niet meer genieten van de leuke dingen.”

“Ik kan deze cursus aanraden, om in beweging te komen. Blijf niet vastzitten, kijk of je dingen anders kunt doen dan je gedaan hebt. Dan ga je ook andere positievere resultaten behalen, dat leer je er!”

(Reacties deelnemer Creatief Leven – Bron: Openjehart.nu )

Opname in databank ‘Effectieve sociale interventies’

Doel van het onderzoek is de cursus Creatief Leven te laten opnemen in de Movisie databank ‘Effectieve sociale interventies’. De cursus wordt later dit jaar uitgevoerd in Den Haag. In het project wordt gewerkt aan het evalueren, beschrijven, onderbouwen en verduurzamen van Creatief Leven.

Bij het project zijn verder betrokken: Liane Wolfert en Sandra van den Berg (projectleider) van Bureau LWPC, Jeannet van Olst (ervaringsdeskundige), Janine Vervoordeldonk (GGD Haaglanden), Addi van Bergen (AWPG NZH) en Aglaia Zedlitz (Universiteit Leiden).

Nieuwsgierig geworden?

Online college
Jeannette Rijks legt uit wat eenzaamheid is en wat het doet met onze hersenen.

Website
Faktor 5 Deskundigheid in de aanpak van eenzaamheid

Boeken
De eenzaamheidsparadox, door Jeannette Rijks, Van Gompel en Svacina (2020)
Kracht van eenzaamheid, door Jeannette Rijks, Faktor 5 (2008)

TV terugkijken
‘Nooit meer Alleen’, een zevendelige serie van omroep MAX over het leven van vijf eenzame mensen die bouwen aan een nieuw sociaal netwerk d.m.v. de cursus Creatief Leven.

 

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon