Terug naar overzicht

21 oktober 2022

Binnensporten tijdens de COVID-19-pandemie

In het TSG oktober nummer verscheen een artikel van Willian van Dijk, Nicholas Saadah, Mattijs Numans en Jessica Kiefte van het LUMC: “Binnensporten tijdens de COVID-19-pandemie: analyse met behulp van data uit de COVID RADAR app”.

In dit artikel beantwoorden zij de vraag of binnen sporten het risico op besmetting met SARS-CoV‑2 vergroot. TSG staat hier voor Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen.

 

Sluiting binnensportaccomodaties

Na de lockdowns gedurende de COVID-19 pandemie in Nederland werden buitensportaccommodaties eerder geopend dan binnensport-accommodaties. Het idee hierachter is ook nu nog dat de kans op een besmetting met SARS-CoV‑2 binnen in een zaal of een sportschool groter is dan in buitensportaccommodaties. Bewijs daarvoor ontbrak tot nu.

 

COVID RADAR-app

In deze nieuwsbrief besteedden we al eerder aandacht aan de COVID RADAR-app. De app werd in april 2020 geïntroduceerd door het LUMC om meer zicht krijgen op hoe de COVID epidemie zich ontwikkelt, wie er grotere risico’s loopt, wat het effect van maatregelen is en waar en wanneer we een zorgvraag kunnen verwachten. Later werden er andere onderzoeksvragen aan toegevoegd. Gebruikers konden de app installeren op hun smartphone en kregen dagelijks een aantal vragen voorgelegd.Vooral in de provincie Zuid-Holland was de deelname groot, met de gemeenten Den Haag en Leiden als koplopers. In april 2022 ging de COVID RADAR-app op pauze. Op dat moment waren er 8,5 miljoen ingevulde vragenlijsten ontvangen.

 

Resultaten van de analyses

Uit de analyse van data die met de COVID RADAR-app werden verzameld, blijkt dat wanneer iemand sport, binnen sporten samenhangt met een hogere kans op een positieve testuitslag ten opzichte van het buiten sporten. Dit bevestigt de rationale achter het eerdere beleid ten aanzien van het langer gesloten houden van binnensportaccommodaties om het aantal besmettingen te reduceren.

Meer lezen over de opzet van het onderzoek en de uitkomsten? Ga naar het artikel in TSG.

 

Eerdere nieuwsberichten AWPG NZH

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon