Terug naar overzicht

27 november 2024

Signalement november 2024

In deze rubriek worden relevante ontwikkelingen in de publieke gezondheid en uit andere netwerken gevolgd en gedeeld. Zo kunnen we aanhaken en gebruik maken van inzichten en kansen uit het veld van de publieke gezondheid en bestaande initiatieven uit andere netwerken.

In de Signalement van november 2024 besteden we aandacht aan 3 recente promotieonderzoeken die plaats vonden bij de Health Campus in Den Haag. Alle drie met relevante resultaten en aanbevelingen voor het publieke gezondheidsdomein.

 

In haar proefschrift onderzocht Michelle Brust of bepaalde levensgebeurtenissen fungeren als een teachable moment voor leefstijlverandering, welke factoren hierop van invloed zijn, en hoe de zorg deze momenten optimaal kan benutten. Ze ontdekte dat sommige gebeurtenissen in het leven mensen ontvankelijker kunnen maken voor gedragsverandering en voor adviezen over een gezondere leefstijl. Dit geldt bijvoorbeeld voor hart- en vaat gerelateerde gebeurtenissen zoals een hartinfarct, maar ook voor grotere sociale crises zoals de coronapandemie. Deze processen ontwikkelen zich vaak over een langere periode, waardoor de term ‘teachable window’ dit proces beter beschrijft. Een verandering in iemands identiteit en levensdoelen speelt hierbij een cruciale rol. Het is belangrijk dat zorgverleners gebruik maken van het teachable window, om zo optimaal gebruik te maken van deze unieke kansen op gedragsverandering.

Michelle voerde haar promotieonderzoek uit aan de Health Campus Den Haag. Donderdag 19 september 2024 verdedigde zij succesvol haar proefschrift.

♦    Lees hier de publiekssamenvatting.
♦    Of bekijk direct haar volledige proefschrift en de bijbehorende stellingen.
♦    Nieuwsbericht van awpg Lumens Leefstijl van patiënten aankaarten tijdens ‘teachable moments’.

Promotoren: prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong, prof. dr. Mattijs Numans
Co-promotor: dr. Winnie Gebhardt

Van conceptie tot tweejarige peuter: de eerste 1000 dagen leggen de basis voor onze verdere ontwikkeling en gezondheid. Op woensdag 4 september heeft Joyce Molenaar haar proefschrift verdedigd in het Academiegebouw in Leiden. Zij deed sinds 2019 vanuit het RIVM en de Health Campus Den Haag onderzoek naar de invoering van het actieprogramma Kansrijke Start, en richtte zich daarbij op thema’s als kwetsbaarheid rond de zwangerschap, monitoren en samenwerking.

In het proefschrift van Joyce is de ontwikkeling van een indicatoren set beschreven om het actieprogramma binnen gemeenten en regio’s te monitoren. Samen met zorgverleners, onderzoekers en beleidsmakers zijn 19 indicatoren gekozen, over onderwerpen zoals armoede, stress, roken, kwetsbaarheid, psychosociale problemen, preconceptiezorg en vroeggeboorte. Deze indicatoren zijn ook beschikbaar op www.regiobeeld.nl/kansrijkestart. Lokale beleidsmakers, zorgverleners en ouders kunnen in gesprek gaan over alle cijfers om ontwikkelingen te begrijpen, samen te leren en prioriteiten te stellen voor lokaal beleid.

In de discussie van haar proefschrift noemt Joyce 6 geleerde lessen over de invoering van Kansrijke Start, monitoren en samenwerking:

  1. De invoering werd gefaciliteerd door een verbindend narratief en toegewijde ambassadeurs op meerdere niveaus.
  2. Ondersteuning vanuit de landelijke overheid gecombineerd met een sterke lokale focus is een veelbelovende combinatie.
  3. Het meenemen van zowel risico- als beschermende factoren is belangrijk voor een compleet beeld.
  4. Monitoring vereist longitudinale domeinoverstijgende data en indicatoren.
  5. Het bevorderen van normatieve integratie is een fundamentele eerste stap voor samenwerking.
  6. Leerprocessen zijn onmisbaar in domeinoverstijgende samenwerking.

Voor toekomstig beleid en praktijk adviseert zij om een langetermijnperspectief te creëren, het actieprogramma Kansrijke Start te integreren in de dagelijkse praktijk, en leerprocessen op verschillende niveaus te bevorderen. Ondanks ruimte voor verbetering, impliceert het proefschrift van Joyce een kansrijke start voor de Nederlandse eerste duizend dagen-aanpak.

♦    Lees hier de publiekssamenvatting.
♦    Bekijk hier het hele proefschrift.

Promotor: prof. dr. Jessica Kiefte- de Jong
Co-promotor: dr. Jeroen Struijs

Thom Bongaerts was als huisarts in opleiding en promovendus de afgelopen jaren verbonden aan de Health Campus in Den Haag, en promoveerde op 18 juni 2024 in Leiden. Hij hield zich bezig met de vraag hoe de deelname aan de 3 oncologische bevolkingsonderzoeken (bvo’s) in Nederland geoptimaliseerd kan worden.

In het bijzonder verrichtte hij onderzoek naar de opkomstcijfers binnen de grootstedelijke en multiculturele context van Den Haag. Dit omdat er juist in deze omgeving sprake is van lage en dalende opkomstcijfers. Er was specifiek aandacht voor de mogelijke rol die de huisarts zou kunnen spelen bij het keren van deze trend. Zijn onderzoek laat zien dat het betrekken van de eerstelijnsgezondheidszorg de deelnamegraad positief kan beïnvloeden. Daarbij lijkt het wenselijk om te bekijken of er rekening gehouden kan worden met iemands individuele risico bij het uitnodigingsproces voor de bvo’s.

♦    Lees hier de publiekssamenvatting (gepubliceerd in het Epidemiologisch Bulletin).
♦    Of lees het gehele digitale proefschrift.

Promotor: prof. dr. Mattijs Numans
Co-promotoren: dr. Frederike Büchner, dr. Onno Guicherit

Bron: Nieuwsbrief PHEG Leids-Haagse lijnen #3.

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon