Terug naar overzicht

5 december 2021

Promotie Nynke Koning

Op 14 december 2021 om 13.45 uur verdedigde Nynke Koning in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden haar proefschrift “Identification of child mental health problems in primary care. An interdisciplinary approach”. In haar proefschrift onderzoekt zij of een geïntegreerde eerstelijns gezondheidszorg waarbij relevante informatie van de jeugdarts en huisarts over het kind samengevoegd wordt, de identificatie van psychosociale problemen bij kinderen kan verbeteren.

Het onderzoek is bekend onder de naam PIPPI: Primary care integrated for Identification of Psychosocial Problems in Children.

Nynke richtte zich vooral op het ontwikkelen van een voorspellend model voor psychosociale problemen bij kinderen met data uit elektronische patiëntendossiers uit de huisartsenpraktijk en data van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Ook onderzocht zij de samenwerking en gegevensuitwisseling tussen huisartsen en JGZ-professionals. Nynke werkte hierin nauw samen met epidemiologen en JGZ medewerkers van de GGD Hollands Midden.

Geweldig wat je kan doen met data van de JGZ en de huisarts in het beter bereiken van kinderen met psychosociale problemen. We zijn heel trots op Nynke.

Nathalie Leeuwenburgh, arts M+G/jeugdarts GGD Hollands Midden

Conclusies

Het proefschrift laat zien dat eerstelijnszorgprofessionals aanzienlijk verschillen in hun herkenning van psychosociale problemen bij kinderen, en dat veel van de kinderen met een verhoogd risico op psychosociale problemen niet als zodanig worden herkend. Een verbetering van de registratie en de herbruikbaarheid van de gegevens uit de elektronische patiëntendossiers zou een verdere verbetering van de eerstelijnsgezondheidszorg voor kinderen met psychosociale problemen mogelijk kunnen maken. Op basis van de bevindingen uit dit proefschrift beveelt zij aan om de informatie-uitwisseling tussen de JGZ en huisartsen te versterken.

Promotie bijwonen?

In verband met de corona maatregelen is er maar een beperkt aantal plaatsen aanwezig in het Academiegebouw. De promotie is ook te volgen via livestreaming.

Nieuwsgierig geworden?

Lees het proefschrift (flipboek). (wachtwoord: Pippi2021!)
Lees meer over het PIPPI-onderzoek met links naar reeds verschenen publicaties (onder het tabblad Producten).

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon