Nederland heeft te maken met een dubbele vergrijzing: het aantal ouderen stijgt, net als de gemiddelde leeftijd van de populatie. De vergrijzing legt druk op de toegankelijkheid van de zorg, want het maakt dat de vraag naar zorg sneller stijgt dan het aanbod.
Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2007 is het Nederlandse beleid erop gericht dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Gevolg is dat ouderen met complexe zorgvragen langer zelfstandig wonen, vaak met een combinatie van fysieke, mentale en sociale kwetsbaarheden. De Wmo verlaagt de druk op de (ouderen)zorg, maar leidt bij gemeenten tot uitdagingen in het bieden van passende ondersteuning.
Reablement zet in op de zelfredzaamheid van ouderen en kan hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan passende zorg. Reablement wordt vaak gedefinieerd als een manier van werken waarmee hulpverleners ouderen helpen hun eigen leven te leiden, door (1) niet over te nemen wat mensen zelf kunnen, (2) mensen te helpen herwinnen wat ze niet meer kunnen, en (3) samen te zorgen voor een oplossing voor dat wat overblijft (Reable Nederland, 2024).
Net als in heel Nederland neemt ook in de gemeente Kaag en Braassem het aantal ouderen toe. Uit cijfers van de Gezondheidsmonitor van de GGD HM (data uit resp. 2020 en 2022) blijkt tevens dat de ervaren gezondheid van de oudere inwoners van Kaag en Braassem afneemt en hun behoefte aan ondersteuning toe. Dit maakt dat het voor de gemeente van groot belang is om in te zetten op het welzijn en de zelfredzaamheid van hun oudere inwoners.
De Driemaster organiseert activiteiten voor oudere inwoners van Kaag en Braassem. Het doel van het project is om een aanpak te ontwikkelen die gericht is op het verduurzamen van de bestaande reablement activiteiten van De Driemaster. Dit wordt gedaan door het ontwikkelen en uitvoeren van een aanpak voor het inzetten van peercoaches in deze activiteiten. Op deze manier draagt het project bij aan de zelfredzaamheid en positieve gezondheid van ouderen.
Een ander doel is kostenbesparing: door het verbeteren van de zelfredzaamheid en positieve gezondheid van de ouderen worden zorgvragen (en daarmee zorgkosten) uitgesteld. Bovendien beperkt het inzetten van peercoaches in preventieve reablement activiteiten de inzet van professionals.
In dit project worden oudere vrijwilligers als peercoaches ingezet om de zelfredzaamheid van andere ouderen te vergroten en zorgbehoeften uit te stellen. Dit bevordert zelfstandigheid via reablement. LEES VERDER
De hoofdvraag van het project is:
♦ Hoe ontwikkelen we een aanpak voor het inzetten van peercoaches in reablement activiteiten, die aansluit bij de behoeften en verlangens van de diverse betrokkenen en die organisatorisch en financieel goed geborgd is?
De voorbereidingsfase gaat van start met het werven van oudere vrijwilligers, ouderen met een ondersteuningsvraag en professionals die willen meedenken en -beslissen over de ontwikkeling en uitvoering van de aanpak. Voor de werving werken we samen met vrijwilligers-ouderenorganisaties, ouderen en professionals die ook betrokken waren bij de totstandkoming van de aanvraag. Daarbij wordt het netwerk van vrijwilliger-organisaties, verenigingen en professionele organisaties ingezet. Ook start de werving en intake van peercoaches die ingezet worden in het begeleiden van individuele ouderen via o.a. Welzijn op Recept en het voorzetten van begeleiding van groepen van ouderen wanneer de professionele begeleiding stopt.
Na de opzet van deze coördinatie en samenwerking zal de ontwikkeling en uitvoering van de aanpak middels actieonderzoek van start gaan volgens de Plan-Do-Check-Act (PDCA)-cyclus. Middels vragenlijsten, interviews en focusgroepen brengen we behoeften, verlangens en ervaringen van de verschillende betrokkenen bij de te ontwikkelen aanpak in kaart. Daarbij worden co-creatiesessies georganiseerd voor het ontwikkelen van de aanpak, training en tools. Voor de borging delen we het geleerde lokaal, regionaal en landelijk.
Hoofdaanvrager en projectleider:
♦ Hoofdaanvrager: Nicolien van Velzen, Manager Participe
♦ Projectleider: Elke Louwers, Participe
Medeaanvragers:
♦ Leyden Academy on Vitality and Ageing: Josanne Huijg
♦ Gemeente Kaag en Braassem: Tamara Griekspoor
♦ Hecht GGD Holands Midden/awpg Lumens: Clare Luymes
Ouderen worden in alle onderdelen van het project betrokken.
Dit project ontvangt subsidie van ZonMw
De opbrengst is dat er meer ouderen individueel of in groepen duurzaam preventief ondersteund worden door oudere peercoaches zodat zij langer zelfredzaam blijven. Concreet werken we in het project aan de volgende resultaten:
♦ Ontwikkeling van een aanpak voor het inzetten van peercoaches in reablement activiteiten op lokaal niveau die regionaal en landelijk kan worden verspreid
♦ Ontwikkeling van een training waarin oudere vrijwilligers tot peercoach worden opgeleid, alsmede de ontwikkeling van tools
♦ Aantal ouderen die getraind worden als peercoach (ca 20)
♦ Aantal ouderen die bereikt worden door de peercoaches (ca 45)
De Driemaster organiseert in de gemeente Kaag en Braassem diverse reablement activiteiten voor ouderen. In dit project willen we deze activiteiten verduurzamen door het inzetten van oudere vrijwilligers als peercoaches. We doen dit door samen met de mensen om wie het gaat de aanpak te ontwikkelen, zodat deze aansluit bij de behoeften en verlangens en organisatorisch en financieel geborgd is. In het project trainen we 15 tot 20 peercoaches en bereiken via hen 45 tot 50 ouderen.
Het inzetten van peercoaches in reablement activiteiten draagt duurzaam bij aan de zelfredzaamheid en positieve gezondheid van de oudere inwoners van K&B, zorgt ervoor dat ze langer zelfstandig thuis kunnen wonen en dat hun zorgvragen worden uitgesteld. Dit geldt niet alleen voor de ouderen met een ondersteuningsvraag, maar zeker ook voor de ouderen die als peercoaches optreden. Tot slot is de aanpak kostenbesparend en kan het concept na afloop van het project regionaal en landelijk worden verspreid.
© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon