Terug naar overzicht

26 mei 2021

Onderzoek naar hiv en soa bij transgender personen in Amsterdam en Den Haag

GGD Haaglanden werkte mee aan een onderzoek om meer zicht te krijgen op het voorkomen van hiv en soa bij transgender personen in Nederland. Eind maart 2021 werden de resultaten gepubliceerd in het BMJ tijdschrift Sexually Transmitted Infections met als titel: HIV and STI positivity rates among transgender people attending two large STI clinics in the Netherlands.

Het Centrum Seksuele Gezondheid / Soa-poli Amsterdam en het Centrum Seksuele Gezondheid Den Haag zijn twee van de grootste Soa-poliklinieken van Nederland, met circa 51.000 en 12.000 soa-consulten per jaar. Data werden retrospectief verzameld van alle transgender personen die in de periode 2017-2018 getest zijn bij deze twee soa-klinieken.

Om iemands genderidentiteit te identificeren werd een twee-staps-methode gebruikt met in stap 1: geslacht bij geboorte (toegewezen als man of als vrouw) en in stap 2: genderidentiteit op moment van testen. In totaal konden 329 transgender personen geïncludeerd worden. Zij rapporteerden vijf mogelijke categorieën van genderidentiteiten (figuur 1).

De meerderheid van de transgender personen die deze twee soa-klinieken bezochten zijn bij geboorte aangewezen als man. Uit het onderzoek blijkt dat hiv en soa vooral bij deze groep voorkomen en veel minder bij transgender personen, die bij de geboorte het vrouwelijk geslacht zijn toegewezen.

Een conclusie van het onderzoek is dat transgender personen niet als één groep gezien moeten worden, vanwege verschillen naar genderidentiteit en seksueel risicogedrag. Meer onderzoek is nodig naar de seksuele gezondheidsbehoeften van transgender personen en meer betrokkenheid van genderdiverse gemeenschappen om de seksuele gezondheidszorg te verbeteren.

 

Meer lezen?

HIV and STI positivity rates among transgender people attending two large STI clinics in the Netherlands | Sexually Transmitted Infections

 

© 2024 awpg Lumens. Alle rechten voorbehouden / Disclaimer / Privacy / Realisatie: Lemon